top of page
Ara
Yazarın fotoğrafıMehmet Hamarat

Uluslararası Uzay İstasyonu (ISS) Hakkında Bilgiler



Uluslararası Uzay İstasyonu Nedir?

Uluslararası Uzay İstayonu (IIS) insanlar tarafından yapılmış olup uzayda hareket eden en büyük yapıdır. Bir futbol sahası kadar büyüktür. İçinde biliminsanları yaşayabilir ve çalışmalar yapar. İstasyonun yapımı 1998 yılında başladı. ISS'i oluşturan modüller Rusya ve ABD devletlerine roketler ve uzay mekikleri ile yukarı çıkarılmıştır.


Uluslararası Uzay İstasyonu Nasıl Kurulmuştur?

ISS 5 ayrı uzay ajansının bir araya gelerek kurduğu bir yapıdır. Bu uzay ajansları: NASA (ABD), Roscosmos (Rusya), JAXA (Japonya), ESA (Avrupa), and CSA (Kanada). ISS’in 2025’e kadar bütçesi oluşturulmuş durumdadır. Bu durumda 2030’a kadar yörüngede kalması mümkün olabilir. Ancak bütçe planının tekrar uzatılması da ihtimal dahilinde olabilir.


Uluslararası Uzay İstasyonunun Kuruluş Amaçları Nelerdir?

ISS’te Fizik, biyoloji, kimya, fizyoloji, meteoroloji gibi çeşitli konularda deneyler ve araştırmalar yapılıyor. Ayrıca uzay seyahatleri ile ilgili yeni sistemlerin ilk testleri de burada yapılabilmektedir. Bu istasyonun önemli bir özelliği de bir çok ülke tarafından ortak olarak kullanılmasıdır. Bugüne kadar 19 farklı ülkeden bliminsanı ISS'te bulunmuştur.



Uluslararası Uzay İstasyonu Nerede?

ISS'in bulunduğu yörünge dünyanın 400 km. yükseğindedir. Yörüngede yaklaşık 27.580 km/sa hızla hareket etmektedir. İstasyon Her gün dünyanın çevresinde 15 tur atmaktadır ve dünyadan çıplak gözle görülebilmektedir.



Uluslararası Uzay İstasyonu Nasıl İzlenebilir?

ISS gökyüzündeki en parlak üçüncü nesnedir. ISS tıpkı ay gibi güneşin ışığını yansıttığı için dünyadan görülebilmektedir. Bu sebeple çıplak gözle görebilmek mümkün olabilmektedir. İlk bakışta gezegen gibi görünmektedir. Fakat ISS sabit hızla ilerlediği için kolayca farkedilebilmektedir.


Günün her saatinde görülemese de genellikle güneşin doğuşu ve batışı saatlerinde yansıttığı ışık belirgin hale geldiği için daha kolay farkedilebilmektedir. ISS’in sizin bulunduğunuz yerden ne zaman geçiş yapacağını ve görülebilir olabileceğini uygulamalar ile takip edebilirsiniz. Nasa’nın Spot The Station adlı web sayfasında bulunduğunuz şehri girerek hangi gün ve saatte görebileceğinizi, kaç dakika boyunca izlenebileceğini belirleyebilirsiniz.


Uluslararası Uzay İstasyonu Canlı Yayını

Dilerseniz NASA TV ISS sayfasından canlı izleyebilirsiniz. ISS’ten yayın gelmediğinde mavi bir ekran görebilirsiniz. Zaman zaman karanlık bir görüntü de olabilir. Fakat ISS uygun konumda olduğunda aşağıda bulunan şehirlerin ışıklarını gözlemleyebilirsiniz.


Sanal ISS Turu

ESA’nın web sitesinde bulunan sanal tur yazılımı ile ISS içinde sanal bir gezintiye çıkabilirsiniz.


Çocuğunuzun Geleceğine Yön Verecek Eğitimlerimiz Hakkında Bilgi Almak İçin Bizimle Temasa Geçebilirsiniz

Kış okulumuzda biz de çocuklar için Scratch ve Python kodlama eğitimleri vermekteyiz. Eğitimlerimiz ve organizasyonlarımızla ilgili bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz. Bizimle iletişime geçmek için lütfen tıklayınız! (arka planı turuncu olan link formatımızı kullanabiliriz).

5.835 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page