top of page
s1.png

Bol STEM eğitimli bir merhaba;

 

Öğrenci olduğunuzu varsayın ve bir ders düşünün. Ders içeriği tamamen soyut kavramlar ve teorik bilgiler üzerine dayalı, ders materyalleri ise yalnızca defter ve kitaptan oluşuyor. Daha düşünürken dahi bu geleneksel sistem sizi boğmaya başlamadı mı?

 

Peki  Gamification (Oyunlaştırma) ile ders anlatılsaydı? Gelin oyunlaştırma ve STEM ilişkisini tanıyalım

 

Oyun kavramı ile karıştırılmaması gereken Gamification kavramı oyun olarak tasarlanmamış platformlara oyun tasarımı unsurlarının entegre edilerek, oyunsal düşünmeyle birlikte motivasyonun artırılıp, öğrenenlerin problem çözmeye teşvik edilmesidir. Burada süreci eğlenceli hale getirmek esastır ve normalde ilgi çekmeyen durumlar için ekstra güdüleme sağlanır.

Oyunlaştırmanın Faydaları

  • Öğrencinin daha katılımcı ve verimli olmasını sağlar,

  • Problem çözmeyi geliştirir,

  • Yaratıcı düşünmeye teşvik eder.

  • Öğrenmeyi kolaylaştırır,

  • Beynin aktif çalışmasına yardım eder,

  • Monoton, sıkıcı durumları daha keyifli hale getirir?

  • Disiplinler arası öğrenme ortamı sağlamanın kolaylaştırır.

 

 

STEM Eğitimi İçinde Kullanılan Oyunlaştırma Tekniklerinin Öğrenciye Kazandırdıkları

  • Eğlenerek Öğrenme

  • Problem Çözme

  • Kritik Düşünme

  • Kavram Öğretimi

  • Strateji Geliştirme

  • Olgunlaşma

  • Hedefe yönelik olma

  • Dikkat dağıtmama

  • Bireysel ve grup çalışmalarına uygunluk

 

Oyunlaştırma tekniği kullanılarak anlatılacak SETEM eğitiminin içerisinde   Ayrıca What İf ? konu başlığı altında;

What İf ?        Ya bir gün bir yıl sürseydi

What İf ?        Ya   İnsanlar havayı kontrol edebilseydi

What İf ?        Ya   su yokuş yukarı akabilseydi  ……. Gibi  sorular sorarak tartışma ortamı başlatıp  haftada bir  felsefe dersini desteklemek bilimin felsefesini yapmak amaçlı çalışmalar yapılarak hem bilim ile felsefe birleştirilecek hem de münazara yeteneği geliştirilecektir.

st.png

Kış bilim okulumuzda STEM derslerimizde fizik, biyoloji, kimya ve uzay bilimleri konularına yer veriyoruz. İlkokuldan okul öncesi yaş grubundan lise yaş grubuna kadar öğrenciler STEM derslerimize katılmaktadır. Öğrencilerimiz yaş seviyelerine uygun gruplara ayrılarak kendilerine uygun kapsamda konuları öğrenmekteler.

 

STEM eğitimi uzun sürece yayılı bir eğitimdir. Eğitimler sadece sınıfta verilen bilgiler ve yapılan etkinliklerle sınırlı değildir. STEM derslerinde edinilen kazanımların öğrencilerin günlük hayatına yansıması önemlidir. STEM dersinde öğrenilen şeylerin beceriye dönüştürülmesini önemsiyoruz. STEM eğitimlerimizin hazırlanması ve verilmesi görevini okulumuzun kurucu öğretmenleri arasında bulunan Demet Erim hocamız yürütmektedir.

Haftasonu kış bilim okulumuzda verdiğimiz STEM eğitimiyle sınırlı kalmadan STEM’le ilgili çeşitli organizasyonlara katılıp farklı eğitim seçenekleri de sunmaktayız. Çeşitli, yarışmalar, yurt dışı eğitimler bunlardan başlıcalarıdır. Bunlardan bazı örnekleri aşağıda bulabilirsiniz.

 

NASA Space Apps Challenge

NASA her sene Space Apps Challenge adlı bir uluslararası yarışma düzenliyor. Yerel etapta 1. ve 2. olanlar NASA tarafından yapılacak global elemeye katılmaya hak kazanıyor. 2019 Ankara ayağı ODTÜ Genç Girişimciler Topluluğu'nun organizasyonu ile 19-20 Ekim 2019 tarihlerinde yapıldı. Bilimin Çakıl Taşları olarak biz de ortaokul ve lise öğrencilerinden oluşan iki takım ile bu yarışmaya katıldık. Takımlarımızdan birisi Ay Tozu kategorisinde proje hazırladı ve yarışmada 2.'lik ödülü kazandı. Böylece NASA'nın yürüteceği global etaba kalmaya hak kazandık.

 

Yarışma, takımlarımız ve projelerimizle ilgili bilgi almak için aşağıdaki videomuzu izleyebilirsiniz:

First Lego League (FLL) Yarışması

FLL uluslararası bir robotik yarışmasıdır. Amacı çocukları fen, teknoloji, mühendislik ve matematik ya da kısaca STEM konularında teşvik etmektir. Ülkemizdeki yerel etabı Bilim Kahramanları Derneği  tarafından organize edilmektedir. Bilimin Çakıl Taşları olarak öğrencilerimizden oluşan bir takımla biz de 2019’da yarışmaya katıldık. Takımımız bölge etabında 2. olarak ulusal etaba katılmaya hak kazandı. Takımımızın proje konusu uzayda yapay yerçekimi yaratmaktı, bölge etabında ayrıca jüri tarafından verilen en iyi proje ödülüne de hak kazandı.

s2.png

NASA Space Center Tarafından Düzenlenen Sanal Gözlem Kampı

Dileyen öğrencilerimiz 8.Mayıs.2020 tarihinde düzenlenen Virtual Campout etkinliğine katıldılar. Uluslararası katılıma açık olan etkinlikte NASA eğitmenleri tarafından verilen bilgi ve yönergelerle takım yıldızı modellemesi ve yıldız gözlemi yapıldı, uzay araçları tasarımında kullanılan uzay origamisi hakkında bilgi aldık.

Kış Bilim Okulumuz Dışında Düzenlediğimiz Eğitimler

 

NASA Space University’de Bir Haftalık Eğitim

Yaz döneminde NASA Houston Space Center’da Space Center University bünyesinde NASA eğitmenleri tarafından verilen bir haftalık eğitimdir. Kış okulumuza devam eden öğrencilerimizin katılımına açık olan bu eğitimi her sene organize etmekteyiz. Bu eğitime Türkiye’den katılan tek grup bizim okulumuzun öğrencilerinden oluşmaktadır.

ABD Chicago’da Eğitim Organizasyonu

Okulların yarıyıl tatilinde ABD’nin Chicago şehrinde eğitim organize ediyoruz. Bu organizasyonun ilkini 2020’nin Ocak ayında düzenledik.

 

Fermi Lab adlı parçacık fiziği ve hızlandırıcı laboratuvarında eğitim gezisi yapıp, laboratuvarda çalışma yapan bir bilim insanıyla görüşerek öğrencilerimizin sorularına yanıtlar aldık. Parçacık fiziği ile ilgili prensipleri ve temel konuları, çocukların kendilerinin yapabileceği uygulamalı deneylerin olduğu bölümde eğitim aldık.

 

Adler planetaryumu link gezegenler ve uzayla ilgili olarak sunulan bilgileri edindik, uygulamalı dneyleri deneyimledik, müze bölümlerinde gözlemler yaptık. Planetaryum bölümünde Planet 9 adlı kuramsal gezegen ile ilgili eğitim filmini izledik.

 

Museum of Science and Industry link  belirlediğimiz fizik, kimya ve biyoloji konularını müzedeki eğitim araçlarını kullanarak, deneylerle uygulamalı olarak işledik. Bu eğitimimiz 2 gün sürdü.

 

Doğa tarihi müzesi olan Field Museum’u gezdik. Çok sayıda canlı ve bitki örneği bulunduran müzede dinozorlardan, böceklere kadar çok farklı canlılar hakkında bilgiler edindik.

 

Chicago  eğitim gezimizle ilgili diğer detayları videomuzda görebilirsiniz:

ABD Washington DC’de 3 Haftalık Yaz Okulu

Okulların yaz tatili döneminde organize ettiğimiz bu eğitimi ABD Bay Atlantic University ile işbirliği ile düzenliyoruz. Bu eğitimin kapsamı özetle aşağıdaki gibi olup detayları ABD yaz okulu eğitim sayfamızdan görebilirsiniz.

  • İngilizce eğitimi (30 saat)

  • STEM eğitimi (30 saat, BAU ve NASA lokasyonlarında)

  • Kodlama, robotik ve 3D tasarım eğitimi (30 saat)

  • Çevredeki bilim, sanat ve tarih müzelerine geziler

  • Yerçekimsiz ortam simülasyonunu deneyimleme imkanı.

s3.png
bottom of page