top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMehmet Hamarat

Okul Öncesi STEM Etkinliği - Depremler Nasıl Oluşur?

Okul öncesi STEM eğitimlerimizde yer verdiğimiz konular arasında depremlerin nasıl oluştuğu da bulunmakta. Bu STEM etkinliğinde dünyanın çekirdeği ve dünyanın katmanlarının hareketi ile depremler arasındaki ilişkiyi anlatmaya çalışacağız.

Dünyamız katmanlardan oluşmuştur. En iç katmanda çekirdek bulunmaktadır. Çekirdek erimiş halde ve sıcaktır. Dünyanın dış kabuğundaki parçalar hareket halindedir. Bu deneyimizde yanmakta olan ocak dünyamızın çekirdeğini temsil etmekte. Kabın içinde bulunan sütün üzerindeki kakao da dünyanın dış katmanını temsil ediyor. Süt ısındıkça üzerindeki kakaonun nasıl hareket ettiğini gözlemleyeceğiz. Kakaonun hareketi dünyamızın dış katmanındaki parçaların hareketine benzemektedir. Dünyamızın dış kabuğundaki hareketler zaman zaman depremlerin olmasına sebep olmaktadır.


Depremlerin oluşumuyla yakından ilgisi olan katmanları hatırlayacak olursak:


Dünyanın Katmanları Nelerdir?

  • Gaz katmanı (Hava Küre, Atmosfer)

  • Su katmanı (Su Küre, Hidrosfer)

  • Yer kabuğu (Taş Küre, Litosfer)

  • Ateş Küre (Magma)

  • Çekirdek (İç Çekirdek ve Dış Çekirdek)


Yer Kabuğu

Yeryüzünün en dış katmanını oluşturur. Litosfer de denilir ve adını kayalık anlamına gelen kelimeden almıştır. Adından anlaşılacağı üzere sert ve kayalık bir yapısı vardır. Dış yüzeyi soğumuştur fakat derinliklere inildikçe sıcaklığı artmaktadır.


Ateş Küre (Magma)

Manto diye de adlandırılan bu katman kendi içinde üst manto ve alt manto diye ikiye ayrılır. Üst manto basınç ve sıcaklık sebebiyle plastik gibi bir yapıya sahiptir. Derinlere inildikçe sıcaklık artmaya devam eder. Alt manto ise sıvı haldedir. Sürekli bir hareketlilik yaşanır.


Çekirdek

Dünyanın en içteki, merkezdeki katmanıdır. Dünyanın çekirdeğindeki yoğunluk ve ağırlık diğer katmanlara göre en üst seviyedir. Bu katmanda demir ve nikel ağırlıklı bir yapı olduğu tahmin edilmektedir.


Çocuğunuzun Geleceğine Yön Verecek Eğitimlerimiz Hakkında Bilgi Almak İçin Bizimle Temasa Geçebilirsiniz

Kış okulumuzda okul öncesi yaş grubuna da veriyoruz. Kış okulumuzda STEM ve kodlama ve daha başka pek çok konuda derslere yer vermekteyiz. Eğitimlerimiz ve organizasyonlarımızla ilgili bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz. Bizimle iletişime geçmek için lütfen tıklayınız!

271 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page