top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMehmet Hamarat

Öğrenciler İçin Bilim Kurgu Filmleri Tavsiye Listesi

STEM derslerimize devam eden öğrencilerimize zaman zaman bilim kurgu filmleri tavsiye ediyoruz. Mühendislik, astronomi, fizik ve biyoloji gibi konulara ilgi duyanlar için ilham verici filmler seçmeye çalışıyoruz. Bazen de belli bir konuyu felsefi açıdan düşünmeye teşvik eden, farkındalığı artıran filmler önermeye dikkat ediyoruz. Bazı bilim kurgu filmleri de problem çözme becerisini ön plana çıkaran konular içeriyor. Sizler için seçtiğimiz 10 bilim kurgu filmini aşağıda derledik.


1 Prometheus (2012)

İnsan türünün kökenini uzaktaki bir ayda arayan arkelogların konu edildiği bir film. Kahramanlarımız bir uzay gemisiyle derin uzay keşif gezisine çıkar ve taşlarla kaplı bir aya ayak basarlar. "Mühendisler" olarak bilinen gelişmiş bir türün izini sürerler. İnsanlığın kökenine dair farklı bir mitoloji anlatımı sunan Prometheus’u mutlaka izlemelisiniz.


2. A.I. Artificial Intelligence (2001)

Bu film, yakın gelecekte dünyamızda buzulların erimesi felaketinin yaşandığı bir ortamda gelişmiş bir robot çocuğun insan olan annesine olan sevgisini ve insan olma isteğini konu alıyor. İnsan olmak nedir? Gelecekte insanlar ile yapay zeka arasında nasıl bir etkileşim olacak gibi soruları düşünmeyi sevenler A.İ filmini mutlaka izlemeli.


3. Frequency (2000)

Bir dedektifin, geçmişteki babasıyla kazara bir telsiz bağlantısı kurmasını ve ardından yaşananları konu alıyor. Dedektif kurduğu bu bağlantı ile babasının hayatını kurtarmaya çalışır fakat sonrasında gerçekleşen sorunları düzeltmesi gerekir. Zamanın ve olayların akışına müdahale etmeyi konu alan çok sayıda bilim kurgu filmi arasında Frequency izlenmeyi hak ediyor.


4. Contact (1997)

Amerikalı astronom ve bilim insanı Carl Sagan'ın aynı adlı romanından uyarlanmış harika bir bilim kurgu filmidir. Filmin baş karakteri, Dr. Eleanor SETI adı verilen dünya dışı akıllı yaşam araştırmasında çalışan bir bilim insanıdır. Uzaydan gelen radyo sinyallerini incelerken, dünya ile temas kurmak isteyen yaşam formundan gelen sinyalleri yakalar ve hikaye hızla ilerler. Filmde araştırmaların yapıldığı çeşitli yerler de gösterilmektedir. Contact, konuya ilgi duyanlar için etkileyici görsel unsurların da bulunduğu başarılı bir film.


5. The Fly (1986)

Film, ışınlayıcı benzeri bir moleküler transfer makinası yapan bir bilim insanını konu alıyor. Kahramanımız aktarım sırasında, makinaya kazara bir sineğin girmesi sonucu yarı sinek yarı insan karışımı bir canlıya dönüşür. The Fly bazı sahnelerinde gerilimin arttığı, heyecanlı bir film.


6. The Butterfly Effect (2004)

Filmin kahramanı zaman zaman baygınlıklar yaşamaktadır. Bu arada, geçmişe gidebildiğini keşfeder. Baygınlıklarına sebep olan, geçmişte yaşadığı kötü olayları değiştirmek ister. Fakat geçmişteki olaylara yapılan her müdahale günümüze kadar uzanan beklenmedik olaylara ve gelişmelere sebep olmaktadır. Her şeyin birbiriyle çok yakından bağlantılı olmasını konu alan “kelebek etkisi” teorisi ile paralellik taşıyan ve adını da bu kavramdan alan The Butterfly Effect zamanın akışı ve zaman yolculuğu gibi konulara ilgi duyanların mutlaka izlemesi gereken bir film.


7. Gattaca (1997)

Filmde yakın gelecekte, insanların genetik özelliklerine göre sınıflandırıldığı bir dünya anlatılmaktadır. Kahramanımız DNA'sında taşıdığı bazı hastalık ve zayıflıklar sebebiyle kötü bir ayrımcılığa maruz kalır. Bu şartlardan kurtulabilmek için giriştiği maceranın anlatıldığı Gattaca adlı film, ileride gerçekten yaşanma olasılığı bulunan şeyleri konu alması açısından izlenmeye değer.


8. Mr. Nobody (2009)

Film insanların ölümsüzlüğe kavuştuğu bir ortamda geçiyor. Hayatta kalan son ölümlü insan 118 yaşındaki bir adamdır. Bu yaşlı adamın hafızasındaki anılar artık kaybolmaya başlamıştır. Mr. Nobody adlı filmimiz bu adamın hayatındaki önemli anlarda alınan kararların farklı olması halinde olayların nasıl gelişebileceğini konu almaktadır.


9. E.T. the Extra-Terrestrial (1982)

Filmde, dünyada mahsur kalan barışçıl bir uzaylı anlatılmaktadır. Bir çocuk bu uzaylıyı evine getirir ve ailesiyle tanıştırır. Uzaylıyı dünyamızda çeşitli tehlikeler beklemektedir bu yüzden dünyadan kurtulması gerekmektedir. Filmimiz E.T. uzaylının geri dönebilmesi için yapılanları konu almaktadır.


10. Interstellar (2014)

Filmin konu ettiği gelecekte kıtlık ve hava kirliliği gibi çeşitli sorunlar insanlığın geleceğini tehdit etmektedir. NASA insanlığın geleceğinin kurtulabilmesi için dünya dışında bir yaşanabilir bir gezegen arayışındadır. Keşfedilen bir solucan deliği ile uzak bir yıldız sistemine seyahat olasılığı doğmuştur. Astronotların bu seyahat ile kalkıştıkları keşif macerasını anlatan Interstellar bilim kurgu severlerin bayılacağı bir film olacaktır.


Çocuğunuzun Geleceğine Yön Verecek Eğitimlerimiz Hakkında Bilgi Almak İçin Bizimle Temasa Geçebilirsiniz

Eğitimlerimiz ve organizasyonlarımızla ilgili bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz. Bizimle iletişime geçmek için lütfen tıklayınız! (arka planı turuncu olan link formatımızı kullanabiliriz).

1.115 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page