top of page
Ara
  • Yazarın fotoğrafıMehmet Hamarat

NASA SPACE APPS CHALLENGE NEDİR?


Space Apps Challenge, NASA tarafından her sene düzenlenen ve ilki 2012 yılında yapılmış olan uluslararası bir hackathondur. Uzayla ilgili konulara ilgi duyan herkesin takımlar halinde yarıştığı, farklı şehirlerde düzenlenen bir yarışmadır. Tüm dünyadan binlerce kişi bu yarışmaya katılmaktadır. 2019’da yapılan etkinliğe 71 ülkede, 225 lokasyonda toplamda 29.000’den fazla kişi katılmıştır.


Space Apps Yarışma Konuları Nasıl Belirlenir?

Yarışmalarda her sene farklı konular seçilmektedir. Konular NASA ve partnerleri tarafından belirlenir. Konu seçimi sırasında üzerinde çalışılan güncel konular ve sorunlara yer verilmektedir. Örneğin 2019 yılında yapılan Space Apps yarışmasında NASA’nın herkese açık olan veri kaynaklarını kullanarak dünya ve uzayla ilgili ve gerçek hayattan problemlere çözümler bulunmasını amaçlayan konular seçilmişti.


NASA’nın Space Apps Challenge Düzenleme Amacı Nedir?

● Uzaya ve bilime ilgi duyan yerel toplulukların bir araya gelerek önemli sorunlar üzerinde kafa yormaları ve çözümler üretmelerini sağlamak.

● Şeffaf bir şekilde ve işbirliğine dayalı olarak çalışma yapmayı teşvik etmek.

● NASA’nın çalışmaları ve araştırmaları sırasında elde edip herkese açık hale getirdiği verilerin kullanılmasını sağlamak.

● Dünyanın her yerinden konulara ilgi duyan gönüllüleri ve yetenekli insanları bir araya getirmek.

● Uzayın keşfine ve dünyadaki yaşamın iyileştirilmesine yönelik gelişmeler sağlamak.


Space Apps Challenge Etkinliği Nasıl Organize Edilmektedir?

NASA etkinliği global olarak koordine eder. Fakat etkinliğe dahil olan farklı şehirlerdeki yerel etkinlikler NASA dışından birimler tarafından bağımsız olarak organize edilir. Hackathon toplamda 48 saat sürer. Takımlar hackatahonun düzenlendiği lokasyonda bir araya gelerek çalışmalarını yaparlar.


Space Apps Challenge Adımları

Genel olarak şu aşamalar vardır:

● Kayıt ve bilgilendirme

● Katılımcılarla tanışma ve networking

● Takımların oluşturulması ve çalışmaya başlama

● Çalışmaların tamamlanması ve takımların sunumlarını hazırlanması

● Jüri üyelerine sunumların yapılması

● Ödül töreni


Yarışmalarda Ne Tür Çözümler Geliştirilmektedir?

Yarışmanın adındaki “Apps” kelimesi akla ilk olarak yazılım uygulamalarını getirse de yarışmada çözümler çok farklı formatlarda geliştirilebilir. Bunların başlıcaları:

● Verilerin ya da bilimsel prensiplerin görselleştirilmesi ya da simülasyonlar

● İnteraktif haritalar

● NASA veri setlerini kullanan araçlar

● Makine, araç vb tasarımı

● Açık kaynak kodlu kütüphaneler ve araçlar

● Oyunlar

● NASA veri setleri için modellemeler

● NASA veri setlerinde keşfedilen patternler

● Uzayda yaşamı kolaylaştıracak fikirler

● Toplumların uzay çalışmaları hakkındaki bilgilerini artırmaya yönelik fikirler


Hackathona Kimler Katılabilir?

NASA’nın düzenlediği bu hackathonlara yazılımcılar, bilim insanları, tasarımcılar, teknoloji meraklıları ve ilgi duyan herkes katılabilmektedir. Uzmanlık, eğitim ya da yaş sınırlaması olmadan herkese açık olarak düzenlenir. 13 yaşın altındaki çocuklar ebeveyn ya da bir yetişkin eşliğinde katılmalıdır.


Space Apps’e Nasıl Katılabilirsiniz?

Resmi Space Apps sitesini takip ederek içinde bulunduğunuz senenin yarışma konusunu ve takvimini öğrenebilirsiniz. Yarışma konuları ve hackathon tarihi sitede ilan edilecektir. Aynı sitede hackathon organizasyon lokasyonları ve lokasyonlardaki organizasyon sorumluları ilan edilecektir. Size yakın olan lokasyon seçip, organizasyon sorumlusuyla temasa geçebilirsiniz. Yarışmaya katılacak herkes bireysel olarak kayıt olmalıdır. Bir sonraki aşama takıma dahil olmaktır.


Takımlar Nasıl Oluşur?

Takımlar genelde yarışmadan önce oluşmakla beraber etkinliğin ilk günü de takımlar kurulabilir ve takımlara ek katılımcı dahil olabilir.


Tek Başına Hackathona Katılmak Mümkün müdür?

Önerilen yöntem takım olarak yarışmak olsa da bireyler tek başlarına çalışıp yarışabilirler.


Bir Takıma Nasıl Dahil Olunur?

Etkinlik öncesi ya da etkinliğin ilk günü bir takıma dahil olabilirsiniz. Etkinlik alanında takım masalarını gezip kendinizi, becerilerinizi ve sağlayabileceğiniz katkıları anlatıp takıma katılma isteğinizi iletebilirsiniz.


Bilimin Çakıl Taşları Olarak NASA Space Apps’e Katılıyoruz

Kış okulumuza devam eden öğrencilerimizden seçtiğimiz takım ya da takımlar ile yarışmalara katılmaktayız. Şu ana kadar iki ayrı yarışmaya katılım gösterdik.

Space Apps 2019 Ankara’daki yarışmaya iki takımla katıldık. Takımlarımızdan birisi ay tozu kategorisinde proje hazırlayarak yerel yarışmada jüri tarafından 2. seçilerek global etaba katılmaya hak kazanmıştır.

Space Apps 2020 Covid-19 temalı ve özel olarak online ortamda düzenlenen yarışmada takımımız UV ışın kullanarak virüsleri etkisiz hale getirecek cihaz tasarımı yaparak katılmıştır.




Bilgi Almak İçin Bizimle Temasa Geçebilirsiniz

Eğitimlerimiz ve organizasyonlarımız hakkında bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz. Ayrıca aşağıdaki e-posta adresi ve telefonumuz ile de iletişime geçebilirsiniz.

Tel: 0 542 229 45 52


Kaynaklar


1.016 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör
bottom of page